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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  12/05/2021
Data da última atualização:  12/05/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  VIEIRA, T. F.; CORRÊA, R. C. G.; MOREIRA, R. de F. P. M.; PERALTA, R. A.; LIMA, E. A. de; HELM, C. V.; GARCIA, J. A. A.; BRACHT, A.; PERALTA, R. M.
Afiliação:  TATIANE FRANCIELLI VIEIRA, Universidade Estadual de Maringá; RÚBIA CARVALHO GOMES CORRÊA, UniCesumar; REGINA DE FATIMA PERALTA MUNIZ MOREIRA, Universidade Federal de Santa Catarina; ROSELY APARECIDA PERALTA, Universidade Federal de Santa Catarina; EDSON ALVES DE LIMA, CNPF; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; JÉSSICA AMANDA ANDRADE GARCIA, Universidade Estadual de Maringá; ADELAR BRACHT, Universidade Estadual de Maringá; ROSANE M. PERALTA, Universidade Estadual de Maringá.
Título:  Valorization of peach palm (Bactris gasipaes Kunth) waste: production of antioxidant xylooligosaccharides.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Waste and Biomass Valorization, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s12649-021-01457-3
Idioma:  Português
Notas:  Publicado em 6 de maio de 2021.
Conteúdo:  In Brazil, the production and consumption of palm heart, especially from the Bactris gasipaes Kunth, generates a large number of lignocellulosic by-products. This study reports the obtainment of xylooligosaccharides (XOS) from xylans extracted from these residues. Xylans from peach palm waste (inner sheath and peel) were extracted using a mild alkali treatment with recovery yields of 82% and 80%, respectively. XOS were obtained through enzymatic hydrolysis employing a commercial xylanase with yields from xylan inner sheath and xylan peel of 50.1% and 48.8%, respectively. The antioxidant potential of XOS was measured employing five of the most commonly used procedures. In overall terms, the XOS from the xylans of peach palm wastes showed higher antioxidant capacity than the XOS obtained from the commercial xylans. The chemical structures of the XOS were determined by mass spectrometry (ESI?MS). The ESI?MS spectra suggest that XOS with grouped xylose or arabinose units ranging from 2 to 5 (differing by 132 Da) and as sodium adduct ions [M + Na]+ in the range of 100?1000 m/z. These results indicate that peach palm wastes can be explored to XOS production, which could be applied as natural antioxidants in functional food and pharmaceutical preparations.
Palavras-Chave:  Produtos não madereiros; Resíduos de pupunheira; Xilanases; Xilooligossacarídeos.
Thesagro:  Antioxidante.
Thesaurus Nal:  Antioxidants; Xylanases; Xylooligosaccharides.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
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Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF57681 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Meio-Norte.
Data corrente:  11/10/1996
Data da última atualização:  22/01/2024
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  COSTA, A. P. R.; SILVA, M. A. da; VASCONCELOS, A. C.; RIBEIRO, V. Q.
Título:  Contribuicao ao estudo do quadro leucocitario global e diferencial de caprinos adultos da raca Marota no Piaui.
Ano de publicação:  1984
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MEDICINA VETERINARIA, 19., Belem, 1984. Resumos... Belem: Sociedade Brasileira de Medicina Veterinaria / Sociedade dos Medicos Veterinarios do Para, 1984. p. 353.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Brasil; Goat; Piauí.
Thesagro:  Caprino; Leucograma.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio-Norte (CPAMN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAMN2200 - 1UPCRA - PP636.2089C749r1984.00367
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